top of page

HUJŠANJE -25 kg - kako mi je uspelo?

Updated: Jan 13



Hujšanje
Jaz, pred in po hujšanju

Bil je eden tistih septembrskih dni, ko me je prešinila misel: "Zdaj je čas zame!" Razpadlo je dolgoletno razmerje, dobila sem status invalidne osebe in za menoj je bila dolgoletna izgorelost in depresija. Čeprav sem bila XXL debelinka, je hujšanje bila zadnja misel.

No, to ni ena tistih klasičnih zgodb o uspehu hujšanja in Ameriškega sna. Tehtala sem 90 kg, telo in duša sta bila šibko, zato sem se morala najprej okrepiti tako fizično in psihično. Začela sem z jogo in psihoterapijo. S partnerjem je odšla iz hladilnika še majoneza in nekaj njegovih kuharskih navad, ki so v preteklem obdobju na skrivaj "krčila moja oblačila". Moja oblačila so se v pomanjkanju majoneze in partnerja po nekaj mesecih čudežno začela širiti. V obdobju 5ih mesecev sem shujšala, kar 8 kilogramov, kar je lep dokaz, da lahko z majhnimi spremembami v prehrani vplivamo na težo. Tudi celo konfekcijsko številko lahko zmanjšamo! 500 evrov nasvet moje psihoterapevtke je bil, da bi bila druga psihoterapija boljša zame. Denarja seveda ni bilo, zato sem posegla po literaturi iz kognitivno vedenjske psihoterapije, ki pa je kasneje za hujšanje odigrala ne samo ključno pač pa tudi odločilno vlogo.



Kognitivno vedenjska psihoterapija je pometla z vsemi slabimi občutki. V moje življenje sta končno prišla radost in upanje. Izbruhnila je epidemija in neskončni dnevi negotovosti. Vedela sem, da bo najbolje, da se z nečim zamotim. In voila! Hčerka me vpraša, ali bi skupaj hujšali? „Seveda, te podprem najdražja moja. Bova skupaj hujšali!“ Bila je to neka online dieta, ki je garantirala 10 kg v 10ih dneh. Wau, ja seveda, bova kar začeli! Jabolko za zajtrk, jabolko za kosilo in ovseni kosmiči za večerjo. Tako 10 dni. Energije je bilo komaj za poležavanjem pred TV-jem, bila sem samo nervozna in glava me je bolela! Nič ni bilo od te diete. Tistih -10 kg tudi ne! Danes kot prehranska svetovalka dobro vem, da so tovrstne diete škodljive, zato lepo prosim, da se jih ne lotevate. Prinesle vam bodo cel kup slabe volje, ogrozile vaše organe in rezultati so lahko sporni tudi na račun vašega zdravja.




Hujšanje
Moje stare hlače

Vseeno želela sem pomagati hčerki, da si opomore pri svoji samozavesti. Zdrava in uravnotežena prehrana je bila najbolj učinkovita dieta do sedaj! Tovrstna dieta omogoča, da ste ne samo siti, kljub kalorijskemu primanjkljaju, temveč vam omogoča tudi zadosten vnos vitaminov in mineralov, potrebnih za odpornost. In woohoo! Teža je spet začela padati! Nakar spet sedim in razmišljam: "Ej, Ivana ti bi lahko začela tudi malo migati?!" Razgrnila sem svoj armafleks in v svojem mikro stanovanju začela z jogo, kar na kuhinjskih tleh. Obljubim vam, da nikoli ne boste bolje opazili, kako so tla umazana, kot če jih pogledate iz ležeče perspektive! Jogi so se pridružili še sprehodi, saj žal s poškodovanim kolenom ne zmorem ne teči in ne skakati. Pa tudi pri svojih 40-ih se mi res ne ljubi vratolomno športati. Tako da ja, moje hujšanje je bilo res sito, na izi in brez glavobola.


No in vmes pride tudi vprašanje: kaj pa zdaj kuhati? No, tu se je pa začela prava radost! Že od nekdaj sem ustvarjalen človek, kot se za arhitektko seveda spodobi. Pravila so jasna, a receptov ni. Kaj pa zdaj? Študij arhitekture mi je podal veliko analitičnosti in sistematičnosti, ki sem jo uporabila pri hujšanju. Veliko sem se izobraževala na področju hujšanja in zdrave prehrane, vedela sem, katera živila uporabiti, znanje kognitivno vedenjske psihologije pa je pomagalo pri samo-motivaciji. Tako sem z užitkom kombinirala barve, tehnike rezanja, kuhanja, dušenja, pečenja in kombiniranja okusov, tekstur in z velikim veseljem v kuhanje vnesla tudi nekaj novih začimb in tehnik iz svetovne kuhinje. Bila sem kot en otrok, ki svojo kuhinjo vidi kot en velik poskusni laboratorij. In povem vam, hujšanje je bilo ena sama igra, pri kateri sem sita hujšala z lahkoto in veliko radostjo! Moj cilj je bil imeti enak indeks telesne teže kot Monica Bellucci.


Končno so se po dolgem času odprle tudi trgovine z oblačili! Posežem po XXL ... preveliko! Poskusim XL, spet preveliko! Poskusim L in ... Kdaj sem pa jaz preskočila kar celo konfekcijsko številko?! Iz XXL sem skočila kar na L! Shujšala sem do takrat kar, 18 kg, kar pa je v resnici kar 2 številki in pol. Treba je bilo zamenjati ne samo vsa oblačila, temveč tudi vse spodnje perilo in še čevlje. Noga se mi je namreč zmanjšala za celo številko! No, še dobro, da obstajajo trgovine z oblačili iz druge roke, da družinski proračun ni preveč trpel, saj bi v nasprotnem to pomenilo čisti bankrot!



Moje hujšanje se je v tej točki ustavilo. Nekaj je bilo treba spremeniti! Seveda, spet me moj analitičen duh ni pustil pri miru in sledile so številne študije, analize, izčrpni pogovori s strokovnjaki. Še zmeraj sem trmasto vztrajala brez Herbalife-a ali ostalih čudežev. Hujšanje me je pripeljalo iz faze debelosti v fazo zdrave telesne teže. Metode, ki so delovale prej, niso več, jaz pa sem se v skupini Esenca preobrazbe javno zaobljubila in naznanila, da je izgubiti 25 kg moj cilj. Je bilo težko? Niti ne. Bolj je bilo občutiti težo javne zaobljube. Okrepila sem kondicijo in tudi mišično maso. S hujšanjem se pravzaprav niti nisem toliko obremenjevala. Imela sem zgrajen sistem uravnoteženega hujšanja in vedela se, da se nanj lahko zanesem še naprej. Vseeno sem vnesla nekaj potrebnih sprememb in nadaljevala. Vedela sem z gotovostjo, da pridem do svojega cilja. Sledilo je poletje polno športnih aktivnosti in izzivov. Pa vseeno, nikoli se nisem zanašala na fizične dejavnosti kot obliko kaloričnega primanjkljaja. Počasi sem zlezla iz L v M. V drugi karanteni, pa sem vendarle dosegla svoj cilj! Shujšala sem 25 kg in imela sem postavo svojega idola: Monice Bellucci!


In vam izdam svojo malo skrivnost? Ni večjega veselja ko nekdanja debelinka obleče oprijeto mini oblekico in ji celo lepo pristaja! Brez vseh nekih nepotrebnih šlaufov, zdrgnjenih stegen in ostale navlake. Prav ničesar ni več trebno skrivati in stilsko prirejati. Ni lepšega veselja in samozavesti, ki jo hujšanje prinese! Neprecenljivo! Zato, če je hujšanje nekaj o čemer še premišljujete, a bi pri tem radi bili siti, srečni in zadovoljni, vam sporočam, da vam z veseljem pomagam!

Prehranska svetovalka


Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page