top of page

Moja najbolj učinkovita dieta do sedaj

Updated: Jan 13



Kot vsaka prava ženska in nabiralka tudi jaz vestno in nezavedno nabiram kilograme! Menim, da ni diete, ki je pri svojih 46 letih nisem poskusila, a vseeno sem nekaj let nazaj shujšala celih 25 kg. Vsaka od diet je bila senzacionalna in „najbolj učinkovita dieta do sedaj“. Vsaj tako so jo propagirali mediji. A kaj, ko mediji dobro vedo, da si senzacionalnimi dietami višajo število bralcev. To je pač njihovo delo. Žal pa pri tem prihaja do nesporazumov in številnih izkrivljenih pristopov pri hujšanju – zdravstvene problematike št. 1. Prav tako so se v mojem življenju izmenjavale številne teorije hujšanja in tudi prehranske piramide. Jasne smernice zdravega, trajnega in učinkovitega hujšanja so se izoblikovale šele pred dobrim desetletjem ali dvema.


Prvi poskus hujšanja se je začel že pri 14ih. Oče je opazil, da sem se začela družiti s fanti in skrbno omejil te stike z zapiranjem v stanovanje. Začela sem širiti in zato tudi manj jesti. To je spet opazil oče in določil je količine hrane, ki sem jih pod njegovim nadzorom morala jesti. Nakar je sosed nekega dne povedal, da če poje preveč čokolina, da preprosto porine prst v usta in ga izbruha. Nenadoma sem dobila idejo, da lahko na tak način reguliram vnos hrane! Niti približno nisem pomislila, da gre za bulimijo. V obdobju 5-ih let sem shujšala približno 20 kg, a žal je bulimija ušla izpod nadzora. Razvil se je refleks, ob katerem sem neprisiljeno bruhala vsakič, ko sem kaj pojedla. Tudi če je to bil samo košček čokolade. Žal je bulimija imela svoj davek – kmalu po 19-tem rojstnim dnevom sem doživela srčno kap, ki je pustila tudi zdravstvene posledice. Z odhodom na študij v Ljubljano sem se tudi umaknila pretiranemu očetovemu nadzoru in bulimija je k sreči izzvenela.


Do svojega 35-tega leta nisem imela večjih težav s težo. Takrat sem poškodovala koleno in sledilo je skoraj leto bolniškega dopusta. V tem obdobju sem se lepo popujskala za celih 10 kg, saj sem celo leto mirovala in gibanje ni bilo možno. Posledica poškodbe je bila tudi ta, da nisem mogla ne teči ali ne skakati. Redno so me spremljale bolečine in oteklo koleno. Dolga leta sem tekla, tudi po 15 km na dan. A žal to ni bila več opcija. Kilogrami so se zaradi gibalne omejenosti počasi nabirali do debelosti!


Sledili so številni poskusi hujšanja. Vsak poskus je bil „najbolj učinkovita dieta do sedaj“, a kljub naporom, se je povrnjena teža ne samo povrnila, temveč tudi povečala. Gre za t.i.jo-jo učinek.

  1. Dieta s 1200 kcal na dan – OMB! To je tako malo energijskega vnosa, da sem po treh dneh lačna in izčrpana obupala!

  2. Dieta „manj žri“ - nekaj krat preizkušena in prav tako neuspešna.

  3. Dieta brez ogljikovih hidratov – čutila sem močno pomanjkanje energije, glavobole in nespečnost. Odnesla je par kilogramov, ki so se pa tudi hitro povrnili.

  4. Slow carb dieta – dieta, ki od ogljikovih hidratov upošteva le stročnice. Lepo skonstruirana dieta, pri kateri sem shujšala 8 kg. Ker pa je eden od stranskih učinkov pomanjkanje energije zaradi počasnega sproščanja energije v telo, sem odnehala in spet povrnila kilograme.

  5. Dieta 16 8 ali prekinitveni post – post, v katerem lahko jeste le 8 ur na dan. Prednost posta je po mojih izkušnjah ta, da v 8-urnem oknu preprosto ne morete zaužiti dovolj kalorij in posledično hujšate. Žal s časovno omejitvijo hrane omejujete tudi vnos vitaminov in mineralov. Telo pa je v obdobju preostalih 16 ur v stresu, kar poviša krvni sladkor in posledično se nabira maščoba okrog organov. Z omenjeno dieto sem shujšala cca. 5 kg in kilograme s časoma povrnila.

  6. Dieta 900 kcal – dieta ima tako nizek energetski vnos, da se boste komaj premikali in energije ne bo dovolj niti za delovanje vaših možganov!

  7. LCHF – morda edina dieta, ki je nisem poskusila. Žal sem srečala preveč žensk, ki so zaradi omenjene diete ostale brez las, maternice ali skoraj ledvic.


In kaj pravzaprav je „najbolj učinkovita dieta do sedaj“?


Najprej moramo razčistiti pojme. Namreč obstajata 2 pomena besede dieta: „dieta“, ki jo boste srečevali v različnih revijah in popularnih blogih. Ta vam bo žal prinesla veliko jo-jo učinkov in vedno znova se boste vračali na staro težo in jo po vsej verjetnosti s časoma tudi presegli. Obstaja pa tudi „dieta“, ki izvira iz staro grške besede DIAITA in pomeni način življenja. Za uspešno in trajno hujšanje pa je potrebna ravno slednja. Le-ta namreč usklajuje energetski vnos živil po meri vsakega posameznika. Tudi če sedite cele dneve, bo energetski vnos, potreben za hujšanje višji od 1200 kcal. Nujni pogoj za hujšanje je tudi ta, da ste pri hujšanju siti! Tako je prehrano potrebno uskladiti ne samo z vam osebno primernim kaloričnim vnosom, temveč tudi z ustreznimi makrohranili, ki vam bodo zagotovila tudi sitost! Zraven sitosti boste pa tudi potrebovali še zadosten vnos vitaminov in mineralov, ustrezno hidracijo, gibanja in tudi spanje. Le tako bo vaše hujšanje ne samo uspešno, pač pa tudi trajno.


Zveni komplicirano?


S pravim znanjem in izkušnjami seveda ni. Najbolj učinkovita dieta do sedaj, mi je pred nekaj leti odnesla kar 25 kg. Še danes sem vitka. Prinesla mi je tudi ogromno prakse pri usklajevanju parametrov uspešnega hujšanja. Kasneje tudi znanja, ki sem ga dopolnila na Fitnes zvezi Slovenije in postala prehranska svetovalka.


Tvoja najbolj učinkovita dieta, ki te bo naredila sito, srečno, nasmejano in predvsem zdravo in trajno vitko se lahko začne z mojo pomočjo. Kdaj? Najboljši trenutek je seveda zdaj!


Veliko uspeha ti želim na čudoviti poti, kjer je najlepša nagrada prav tvoj nov čudoviti jaz! Pomagala sem že tisočim in prepričana sem, da lahko tudi tebi!


Pot tvoje preobrazbe se prične TUKAJ.


Ivana Antolović,

Prehranska svetovalka


.Če pa imate morda kakšno vprašanje v zvezi s hujšanjem ga lahko postavite na TUKAJ

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page