top of page

ZDRAVO HUJŠANJE

Updated: Jan 26

Pozabite vse, kar ste izvedeli o dietah, hitrem hujšanju, čudežnih praških in tabletah. Zdravo hujšanje je vse, samo ne to. A vendar je tudi najbolj uspešna metoda hujšanja! Ne samo najbolj uspešna, temveč je to tudi način hujšanja s trajnim učinkom.


Ste vedeli, da 80-90 % ljudi v obdobju 1 leta ne samo, da povrne izgubljeno težo, temveč, da jo pridobi še več? No, v mojem primeru ni bilo tako. Dobri 2 leti sta, od kar sem shujšala in še zmeraj mi pristajajo ista oblačila. Še zmeraj nosim M namesto nekdanjega XXL.


V čem je skrivnost?


Skrivnosti je pravzaprav veliko. Začnimo pri najbolj osnovnih: spanju. Spanje je temelj! Če boste naspani, se bo zmanjšal hormon lakote. Tako boste čez dan z lahkoto uravnavali ne samo količino, temveč tudi izbiro hrane. No, pa smo pri drugi postavki: izbira hrane!





Zdravo hujšanje
Beljakovine in vlaknine igrajo ključno vlogo pri hujšanju

Če boste dan pričeli s sladkim zajtrkom, bogatim s sladkorji in ostalimi ogljikovimi hidrati, se bo dvignil vaš krvni sladkor in boste čez nekaj ur utrujeni in lačni, pa še slabo se boste počutili. Velika verjetnost je, da boste po sladkem ponovno posegli in hitro bo začaran krog potrebe po sladkem spet tukaj. Zato je ključnega pomena, da za zdravo hujšanje za svoj zajtrk izberete beljakovine in vlaknine. Enako velja tudi za ostale obroke, vendar pozor! Vseeno je nujno vključiti tudi ostala makroživila: ogljikove hidrate in mašočbe. Prve bodo poskrbele za delovanje vaših mišic in možganov ter slednje za uravnavanje hormonov in tudi absorbsicijo maščobotopnih vitaminov.


Zdravo hujšanje prav tako zajema prehrano, ki je neprocesirana. Seveda ta pojem zajema nekaj dilem, zato bom na kratko razložila s primerom: gre za tisto hrano, ki raste na kmetiji! Torej, če hrenovka ne raste tam, potem se ji boste za voljo izgube teže tudi izognili. Siri so, sicer pogosto izdelujejo na kmetiji, vendar tam žal ne rastejo in tako za hujšanje niso najbolj primerni.


Ustrezna količina tekočin (brez dodanega sladkorja ali alkohola) bo poskrbela za ustrezno delovanje vašega prebavnega trakta. Samo 1,5 l tekočine je potrebno, da ustvari slino potrebno za ustrezno prebavo. Tekočino potrebujemo tudi za izgorevanje maščobe. Mimogrede, ste vedeli, da se maščoba pri hujšanju izdiha v obliki ogljikovega dioksida in vodne pare?





Zdravo hujšanje
Sprehodi in joga so bili moja shujševalna rekreacija

No in tu pridem do še enega parametra. Gibanja oz. rekreacije. Čeprav ima hujšanje zelo malo z gibanjem, praktično nič (po besedah nutricionistke Mojce Cepuš), bi se s tem samo delno strinjala. Moja praksa je namreč pokazala, da je gibanje potrebno zaradi izločanja hormona endorfina. Ta ima poleg učinka dobrega počutja tudi učinek zmanjšanja teka. Seveda je dnevno gibanje tudi nujno potrebno za delovanje našega organizma, vendar je priporočeno le 5-6 krat na teden. Vsaj en dan je potrebno, da si spočijete, da se organizem lahko regenerira. Pri tem pa morate vedeti, da ni idealne vadbe za hujšanje! Je samo vam primerna vadba. Pri meni so žal odpadli številni shujševalni programi vadbe zaradi poškodb. Je pa idealno, če lahko kombinirate kardijo vadbe in vadbe krepitve mišic. Pri meni je to bil navaden sprehod v kombinaciji z jogo, saj le ta spada pod vadbe z lastno težo, ki pa so ene najbolj priporočljivih za zdravo hujšanje.


Moji številni pretekli poskusi hujšanja, so se po navadi končali že tretji dan. Danes razumem, da je v veliki meri za to bila kriva tudi miselnost. Zdravo hujšanje ima pač svojo dinamiko. Telo je namreč navajeno na makrohranila, ki jih uživa na dolgi rok. Tako se pojavi hlastanje po hujšanju neprimerni hrani in se kmalu lahko spet lahko vrnemo na stare tire. Pomembno je zavedanje, da smo v procesu hujšanja in da spodrsljaj nikakor ni razlog da bi odnehali. Tu je prav tako pomembna tudi psihološka motivacija. Veliko zagat zelo uspešno uravnava kognitivno vedenjska psihologija. Moji poskusi so se večinoma klavrno končali zaradi moje pretirane samokritičnosti in sabotažnih misli. Kognitivno vedenjska psihologija pa je najprej odpravila mojo depresijo in kasneje se je izkazala za odlično metodo pri premagovanju ovir hujšanja.


Zdravo hujšanje
Tako je izgledal moj "grešni dan"

Morate seveda vedeti, da je odpravljanje mojih 25 kg trajalo precej časa, ki se meri kar v letih! Zato je tu še ena, a ključna skrivnost, ki mi je pomagala toliko časa vzdržati! Gre za t. i. grešni dan. To je 1 dan v tednu, ko sem lahko pojedla, karkoli sem in še to v neomejenih količinah! Takrat so bile redno na sporedu mastne pice in slastne tortice. Da, zdravo hujšanje včasih preprosto zahteva majhne in začasne odmike od režima hrane. Telo preprosto hlasta pa njih. Če nič drugega, ste nanje skoraj prisiljeni na kakšnem nedeljskem kosilu.



Seveda, pa je tu za uspešno zdravo hujšanje kar nekaj dejavnikov, ki jih bo treba premagati, kot so omejen kaloričen vnos živil, primerno razmerje makrohranil, vztrajnost, opora, kakovostne informacije, nadzor prehranjevalnih navad in ostalo.



Zdravo hujšanje je čudovita pot do zdravja in novega jaza, ki se širi daleč naokoli!


Ivana Antolović,

Prehranska svetovalk


.Če pa imate morda kakšno vprašanje v zvezi s hujšanjem ga lahko postavite na TUKAJ.

19 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page